Perjalanan Tidak Seperti Yang Lain | Pusat Perhubungan Alumni
» ARTIKEL » Perjalanan tidak Seperti yang Lain

Perjalanan tidak Seperti yang Lain

Saya mengambil cuti rehat dari jadual yang sibuk di UPM selama beberapa hari untuk pergi ke melancong dengan orang yang tersayang. Kali ini kami menuju ke arah Turki, sebuah negara yang penuh dengan sejarah dan budaya. Orang sering mengatakan jika anda mencari pengembaraan atau sesuatu yang berbeza, pergi ke Turki di mana budaya Romawi dan Uthmaniyyah (termasuk artifak dan / atau reruntuhan) dikekalkan dengan sebaik-baiknya untuk menunjukkan pengunjung. Oleh itu, atas sebab itu, isteri saya (Fadzilah) dan saya bersama anak perempuan saya (Syazana) melawat negara itu pada 13-22 April 2019. Foto yang diberikan di bawah menerangkan semuanya.

Hari pertama di Istanbul, ibukota perniagaan Turki

 

Pose khas di jalan Istanbul untuk album ini

 

Matahari terbenam di Istanbul adalah sesuatu yang tidak dilupakan oleh pelancong. Foto di atas diambil selepas makan malam di restoran Turki yang terapung di Istanbul berhampiran jambatan utama yang menghubungkan Asia dan Eropah.

Sunset di Istanbul adalah sesuatu yang bernilai untuk ditunggu

 

Tulip Hitam

Pergi ke Istanbul dan lihat tulip. Itu akan membuat anda gembira dan hidup bahagia selama-lamanya. Untuk semua yang anda tahu, Istanbul Tulip Festival diadakan pada musim pertengahan setiap tahun. Semasa di Turki, kami tidak melepaskan peluang untuk melihat bunga tulip yang terbaik di Emirat Tulip Gardens, Istanbul. Untuk semua maksud dan maksud, itu adalah mimpi yang menjadi kenyataan bagi saya. Saya telah melihat tulip sebelum, di taman kecil di Belanda, tetapi ia tidak sama seperti melihatnya di tempat asalnya, iaitu Turki. Yang menarik minat saya ialah untuk melihat tulip hitam, spesies langka yang diabadikan dalam novel - The Black Tulip - yang ditulis oleh Alexandre Dumas. Saya gembira melihat beberapa tulip hitam di taman. Oleh itu, misi dicapai, saya rasa.

Tulip hitam kelihatan di Emiran Tulip Gardens, Istanbul

Tulip lain dari pelbagai warna yang terdapat di Emirat Tulip Gardens ditunjukkan di bawah. Pemandangan dan bunyi di taman adalah luar biasa, untuk mengatakan sekurang-kurangnya. Tulip di taman itu begitu indah dan menakjubkan, seperti di syurga - tidak pernah dilihat sebelumnya di mana-mana taman yang telah saya kunjungi di seluruh dunia, termasuk Malaysia. Lelaki dan wanita dari semua lapisan kehidupan dari empat sudut dunia berada di sana untuk melihat bunga tulip dalam mekar penuh.

KLIK UNTUK MEMBACA ARTIKEL LENGKAP.

Artikel yang ditulis oleh Prof. Dr. Shamshuddin Jusop, Editor Majalah Alumni UPM Serdang Sun

Tarikh Input: 15/05/2019 | Kemaskini: 28/03/2023 | hafzaini

PERKONGSIAN MEDIA

Pusat Perhubungan Alumni
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+6039769 1017
0386566933
BXGQTAc~