Tun Dr. Arshad Ayub Ikon Kebangsaan Yang Dihormati | Pusat Perhubungan Alumni
» ARTIKEL » Tun Dr. Arshad Ayub Ikon Kebangsaan Yang Dihormati

Tun Dr. Arshad Ayub Ikon Kebangsaan Yang Dihormati

 

Tun Dr. Arshad Ayub bukan sahaja simbol kejayaan kepada alumni UPM tetapi juga ikon kebangsaan, khususnya, dalam bidang pertanian dan pendidikan tinggi. Sebagai pengiktirafan terhadap sumbangannya yang luar biasa dalam bidang pendidikan tinggi, negara telah memberikan kepadanya Anugerah Cemerlang Akademik (Tokoh Akademik) pada tahun 2020. Kadang -kala, pendapatnya mungkin 'keras' kerana dia mempunyai pandangan yang kuat mengenai isu -isu tertentu, terutama sekali berkaitan dengan pendidikan tinggi.

Beliau juga mencabar profesor akademik untuk mengambil bahagian dalam peranan kepimpinan akademik yang lebih berkesan dalam bangunan negara.

Beliau adalah salah satu kumpulan awal pelajar yang lulus dari Kolej Pertanian Malaya (1953-1954). Beliau adalah seorang alumnus yang telah mencapai kejayaan besar dalam banyak usaha sehingga dia dianggap sebagai ikon untuk negara ini. Melalui pengalamannya yang luas, beliau secara tunggal menubuhkan sebuah kolej akademik yang dikenali sebagai Mara Institute of Technology, yang kini dikenali sebagai Universiti Teknologi Mara (UITM).

Sebelum masuk ke Kolej Pertanian Malaya, beliau adalah Penolong Pegawai di Rida yang merupakan nama lama untuk Mara (Majlis Amanah Rakyat atau Pihak Berkuasa Pembangunan Perindustrian Luar Bandar (RIDA). Walaupun dia dimasukkan ke dalam kolej, dia ditentukan untuk mengetahui segala -galanya tentang pertanian. Dia mempunyai pengalaman yang mendalam tentang pertanian, kerana dia percaya masyarakat dan negara dapat berkembang melalui pengetahuan yang komprehensif tentang pertanian.

Dia mengulangi, "Pada mulanya, objektif Rida adalah untuk memperbaiki keadaan kampung -kampung Melayu. Salah seorang guru di kolej, Che'gu Rashid, membantu Dato 'onn bin Jaafar dalam membangunkan kampung -kampung. Beliau memberitahu Dato Onn bahawa pegawai dan ketua kampung harus mempunyai pemahaman yang baik tentang pertanian ".

Untuk pembacaan lebih lanjut boleh klik pada pautan ini, https://alumni.upm.edu.my/serdang_sun/volume_13_isu_22-13854

 

Tarikh Input: 31/08/2022 | Kemaskini: 09/01/2023 | suziana.wil

PERKONGSIAN MEDIA

Pusat Perhubungan Alumni
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+6039769 1017
0386566933
BXGQTAN~