TAHNIAH DATO' MENTERI BESAR SELANGOR | Pusat Perhubungan Alumni
» ARTIKEL » TAHNIAH DATO' MENTERI BESAR SELANGOR

TAHNIAH DATO' MENTERI BESAR SELANGOR

Amirudin Shari dilantik sebagai Dato' Menteri Besar Selangor yang baharu pada tahun ini. Beliau dibesarkan di Pontian, Johor. Beliau menerima pendidikan menengah di Sekolah Menengah Benut di Pontian dan memiliki pendidikan universiti di Universiti Putra Malaysia lulus dengan ijazah Sarjana Muda dalam Pembangunan Manusia, 2003. Beliau aktif terlibat dalam aktivisme pelajar semasa hari kampusnya dan dikenali sebagai pendebat yang mahir.

Selepas meninggalkan UPM, Amirudin bekerja sebagai penyelaras program di Institut Kajian Dasar, sebuah pertubuhan bukan kerajaan yang berdedikasi kepada penyebab kebangkitan kebudayaan dan pembinaan masyarakat madani.

Sepanjang kariernya di Institut Kajian Dasar, Amirudin menjalankan penggubalan dan penyeliaan program kesedaran sosial termasuk politik dengan siri di bawah pengurusannya seperti Forum Intelek Awam, Program Islam Tanwiri dan juga Sekolah Politik, sebuah program yang mencerahkan politik untuk anak-anak muda.

Tarikh Input: 31/08/2018 | Kemaskini: 31/08/2018 | hafzaini

BXEUWAB~