Merangkul Norma-Norma Baharu Menyahut Panggilan Al-Falah Dari Menara Llmu | Pusat Perhubungan Alumni
» ARTIKEL » Merangkul Norma-Norma Baharu Menyahut Panggilan al-Falah Dari Menara llmu

Merangkul Norma-Norma Baharu Menyahut Panggilan al-Falah Dari Menara llmu

 

 

Penyebaran pandemik Covid-19 telah mengubah landskap institusi pendidikan tinggi di seluruh dunia. UPM tidak terkecuali. Walaupun Covid-19 sering diketengahkan dalam perspektif negatif sebagai ancaman kepada sekuriti manusia dan ekonomi, pandemik ini telah membawa universiti kami kembali ke peranan asal kami, iaitu universiti untuk masyarakat. Jika sepanjang masa ini kami telah melaungkan idea Universiti untuk Masyarakat (U4S), ini adalah masa terbaik bagi kami untuk menyampaikan apa yang telah kami janjikan.

Melalui naratif Naib Canselor, Prof. Dr. Mohd Roslan Sulaiman menyeru semua untuk merenung kembali tujuan penubuhan UPM. Apakah falsafah di sebalik penubuhan UPM? Adakah bagi kita untuk berbangga dengan pencapaian dan pengiktirafan kita bahawa kita semakin terpisah dari realiti masyarakat? Atau adakah kita perlu realistik untuk membuat UPM sebuah institusi penyayang yang memberikan sumbangan yang bermakna kepada masyarakat dan negara?

"Saya berpendapat bahawa paradigma beralih dari pengetahuan demi pengetahuan kepada pengetahuan untuk masyarakat dan negara perlu diperjuangkan. Kami tidak mempunyai pilihan selain bergerak dari idea menara gading ke menara ilmu", katanya.

Menara Ilmu yang dimaksudkan di sini adalah cara UPM diberi kuasa untuk menjadi institusi yang merintis penerokaan pengetahuan baru melalui penyelidikan dan inovasi, memberikan pengetahuan kepada pelajar melalui kegiatan pengajaran dan pembelajaran, dan pemindahan pengetahuan kepada masyarakat melalui industri dan rangkaian masyarakat.

Untuk pembacaan lebih lanjut boleh klik pada pautan ini, https://alumni.upm.edu.my/serdang_sun/volume_13_isu_22-13854

 

Tarikh Input: 31/08/2022 | Kemaskini: 09/01/2023 | suziana.wil

PERKONGSIAN MEDIA

Pusat Perhubungan Alumni
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+6039769 1017
0386566933
BXGUAAL~