Read@Uni Laman Al-Falah: Cinta Pada Ilmu Siri 1 Tahun 2024 | Alumni Relations Centre
» NEWS » Read@Uni Laman Al-Falah: Cinta Pada Ilmu Siri 1 Tahun 2024

Read@Uni Laman Al-Falah: Cinta Pada Ilmu Siri 1 Tahun 2024

Oleh: Nur Sara Hazeqqa

Serdang, 12 Januari - Pusat Perhubungan Alumni (ARCUPM) meneruskan aktiviti perkongsian ilmu Read@Uni Cinta Pada Ilmu di Laman Al-Falah ARCUPM. 

Aktiviti Read@Uni ini merupakan siri yang pertama untuk tahun 2024 ini. Untuk siri kali ini telah disampaikan oleh saudara Amirul Hakimi bin Juara yang merupakan pelajar latihan industri di ARCUPM. Saudara Amirul telah menyampaikan sebuah cerita mengenai Kisah Nabi Sulaiman a.s. dan Anai-anai. Sedikit perkongsian daripada saudara Amirul, “Daripada kisah yang saya telah kongsikan dan pendapat saya, saya amat kagum dengan penceritaan tentang Nabi Sulaiman AS dan kuasa yang diberikan kepadanya untuk mengawal anai-anai dan jin merupakan salah satu aspek menarik dalam sejarah Islam. Kisah ini menunjukkan betapa besar kebijaksanaan dan kekuasaan yang diberikan Allah S.W.T kepada nabi tersebut. Dalam Al-Quran, kita diberitahu bahawa Nabi Sulaiman AS mempunyai kuasa untuk berkomunikasi dengan makhluk-makhluk tersebut, mengatur dan memerintah mereka untuk melaksanakan tugas-tugas tertentu. Penceritaan ini juga menegaskan kepercayaan dalam keajaiban dan kekuasaan Ilahi yang melampaui batas pemahaman manusia. Melalui kisah ini, umat Islam diajar untuk mempercayai Allah dan mematuhi perintah-Nya, serta menghormati kekuasaan yang diberikan kepada para nabi. Ini juga mengingatkan kita tentang pentingnya tawakal (bergantung sepenuhnya kepada Allah) dalam kehidupan sehari-hari dan betapa pentingnya mempergunakan kekuasaan dan kebijaksanaan dengan adil dan bijaksana.”

Siri perkongsian ilmu ini adalah langkah yang positif untuk meningkatkan perkongsian dalam kalangan staf ARCUPM dan memberikan akses kepada semua warga UPM untuk memanfaatkan ruang ini.

Date of Input: 22/01/2024 | Updated: 15/02/2024 | hazeqqa

MEDIA SHARING

Alumni Relations Centre
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+6039769 1017
0386566933
BXEOMAh~