Food Security In Malaysia Beyond Pandemic | Pusat Perhubungan Alumni
» ARTIKEL » Food Security in Malaysia beyond Pandemic

Food Security in Malaysia beyond Pandemic

Pandemik Covid-19 baru-baru ini telah mendedahkan warna sebenar status keselamatan makanan Malaysia. Siri Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang berpanjangan sepenuhnya atau separa membawa kesan buruk kepada ekonomi dari segi pertumbuhan perlahan, kehilangan pekerjaan dan seterusnya pendapatan kepada rakyat. Keadaan ketidakamanan makanan adalah sangat tidak seimbang di kalangan golongan miskin bandar yang terjejas teruk berbanding dengan golongan berpendapatan rendah yang lain. Ini menunjukkan sistem makanan negara tidak cukup berdaya tahan untuk menyerap kejutan defisit dan cenderung menjadi mangsa golongan terpinggir. WHO (Pertubuhan Kesihatan Sedunia) memberi amaran bahawa vaksin coronavirus sahaja mungkin tidak menamatkan wabak dan masyarakat tidak boleh kembali kepada keadaan semula”. Ini bermakna masyarakat perlu hidup dengan "normal" baharu untuk jangka masa yang lama sehingga kekebalan kumpulan dicapai. Berlatarbelakangkan keadaan ini, ketidakamanan makanan perlu ditangani segera bagi mengelakkan kesukaran dalam kalangan golongan miskin dan kehilangan sumber manusia berkualiti pada masa hadapan.

Untuk menetapkan semula agenda keselamatan makanan masa depan negara, rangka kerjanya perlu difahami dalam perspektif yang betul. Menurut Sidang Kemuncak Makanan Sedunia pada tahun 1996, "keselamatan makanan wujud apabila semua orang, pada setiap masa, mempunyai akses fizikal dan ekonomi kepada makanan selamat dan berkhasiat yang mencukupi yang memenuhi keperluan diet dan keutamaan makanan mereka untuk kehidupan yang aktif dan sihat". Takrifan ini telah menjadi rangka kerja rujukan mengenai dasar keselamatan makanan di seluruh dunia. Rangka kerja yang dinyatakan mentakrifkan empat dimensi utama keselamatan makanan iaitu; ketersediaan makanan, kebolehcapaian dan penggunaan serta kestabilan tiga dimensi.

Ketersediaan makanan merujuk kepada "bahagian bekalan" keselamatan makanan. Penentu bekalan makanan ialah: pengeluaran makanan, tahap stok makanan dan perdagangan makanan.

KLIK DI SINI UNTUK ARTIKEL PENUH

Artikel ini ditulis oleh Datin Paduka Dr. Fatimah Mohamed Arshad, Amal Putra, Insitut Pertanian Tropikal dan Sekuriti Makanan.

Tarikh Input: 30/06/2022 | Kemaskini: 15/07/2022 | hafzaini

PERKONGSIAN MEDIA

Pusat Perhubungan Alumni
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+6039769 1017
0386566933
BXGUAA3~