Geran Penyelidikan Jangka Pendek YPR | Pusat Alumni
» YAYASAN PAK RASHID » Aktiviti/ Program » Geran Penyelidikan Jangka Pendek YPR

Geran Penyelidikan Jangka Pendek YPR

Pengenalan

Geran Penyelidikan Jangka Pendek ini diwujudkan bagi menggalakkan pensyarah muda berkecimpung dalam penyelidikan dan pembangunan penyelidikan di UPM.

YPR memperuntukan permulaan RM20,000 bagi diagihkan kepada dua (2) orang pensyarah lantikan baharu di UPM dan melaksanakan penyelidikan selama tempoh 12 bulan.  Bidang tumpuan dalam skim ini adalah pertanian dan bidang yang berkaitan dengan pertanian seperti Sains Penternakan, Perhutanan, Perikanan, Makanan, Teknologi Pertanian, Sains Sosial, Kebajikan Komuniti Petani dan sebagainya.

---------------------------------------------------------------------

Kriteria Pemilihan dan Kelayakan

Setiap permohonan Geran Penyelidikan YPR harus memenuhi kriteria seperti berikut:-

• Geran ini terbuka kepada pegawai akademik yang berkhidmat kurang dari 3 tahun dari tarikh pelantikannya ke UPM.
  • Geran ini terbuka kepada penyelidik yang tidak pernah menerima sebarang geran penyelidikan.
  • Amaun yang boleh dipohon ialah maksimum RM10,000.
  • Tempoh penyelidikan yang dicadangkan adalah 12 bulan.

---------------------------------------------------------------------

Senarai Penerima Geran Penyelidikan Jangka Pendek YPR

TAHUN

NAMA PENYELIDIK