Hari Alumni UPM 21 Mei | Pusat Alumni
» PROGRAM ALUMNI » Hari Alumni UPM 21 Mei

Hari Alumni UPM 21 Mei

Sejarah penubuhan UPM bermula pada 21 Mei 1931, apabila Sekolah Pertanian telah dibuka oleh Mr. John Scott, Pegawai Tadbir Negeri-Negeri Selat dan ex-officio Pesuruhjaya Tinggi Tanah Melayu Bersekutu. Plak asal yang kekal sebagai bukti masih terdapat di bangunan bersejarah ini. Bangunan ini kini adalah sebahagian daripada bangunan Fakulti Ekologi Manusia.

Tarikh keramat ini dilalui setiap tahun tanpa disedari kepentingannya. Justeru, UPM telah mengiktirafkan 21 Mei sebagai tarikh bagi memperingati sejarah penubuhan Sekolah Pertanian di bumi Serdang. Tanpa institusi asal ini, maka tidak akan wujud UPM dan graduan serta alumninya. Kejayaan UPM selama ni adalah hasil komitmen dan usaha gigih semua lapisan warga UPM termasuk staf, pelajar dan alumni sehingga kini. UPM amat berterima kasih dan menyanjung tinggi sumbangan khidmat dan jasa warga UPM dalam membangunkan universiti ini. Pelbagai program/ aktiviti dirangka sepanjang tahun bagi meraikan Sambutan Hari Alumni UPM 21 Mei antaranya:

Kemaskini:: 12/09/2017 [hafzaini]